Wietolie in de zorg

Wietolie is lange tijd vermeden wat betreft gebruik. Niet alleen door normale mensen, maar ook door medische professionals. De laatste jaren is er toch een opwaartse trend wat betreft gebruik van deze oliën. Het kan werken voor psychische, maar ook voor lichamelijke klachten. Zelfs beroemde mensen als Jennifer Aniston en Mark Wahlberg hebben zich eraan gewaagd en promoten het zelfs. Dat zegt natuurlijk vrij weinig, het zijn immers maar mensen net als jij. Maar ook door mensen actief in de medische wereld beginnen voorzichtig met het voorschrijven ervan. Wietolie kopen is in Nederland vrij makkelijk, het wordt hier ook gedoogd. 

Wat is het?

Wat wietolie of cannabisolie nou precies is en hoe het werkt is voor veel mensen nog vrij onduidelijk. Daarom even een korte, zo simpel mogelijke uitleg van wat het is en hoe het in zijn werking gaat. Cannabisolie is een extract uit de cannabis plant genaamd de Cannabis sativa. Alle cannabinoïden, zo ook wietolie, veroorzaken effecten in het lichaam door interactie met cannabinoïdereceptoren, die deel uitmaken van het endocannabinoïde systeem. Dit systeem is een lichaamseigen systeem dat zorgt voor evenwicht in de immuunrespons en daarmee de communicatie in balans houdt tussen cellen. Dit heeft onder andere invloed op je geheugen, slaap, humeur, metabolisme en pijn. Het lichaam produceert twee receptoren: CB1-receptoren en CB2-receptoren. De CB1-receptoren zijn in het hele lichaam aanwezig, vooral in de hersenen. Zij coördineren beweging, pijn, emotie, stemming, denken, eetlust, herinneringen en andere functies. CB2-receptoren komen meer voor in het immuunsysteem. Ze beïnvloeden ontstekingen en pijn. THC hecht zich aan CB1-receptoren, maar CBD stimuleert de receptoren, zodat het lichaam zijn eigen cannabinoïden produceert, de zogenaamde endocannabinoïden.

Waar kan het voor gebruikt worden? 

Hoewel cannabis, of wiet, al heel lang bestaat, is er nog steeds niet veel officieel bewijs waarop artsen zich kunnen baseren als zij overwegen een medicinaal cannabis product voor te schrijven aan een patiënt. Er is wel enig bewijs dat bepaalde medicinale cannabis producten nuttig kunnen zijn bij de behandeling van een aantal aandoeningen. Deze aandoeningen zijn bijvoorbeeld epilepsie, symptomen die verband houden met kanker en kankerbehandeling (zoals misselijkheid, pijn en verlies van eetlust), reuma, verlichting van symptomen in de palliatieve zorg. Er zijn wel documenten vrijgegeven waarin het bewijs er ongeveer op neer komt dat medicinale cannabisolie nuttig kan zijn bij de behandeling van bepaalde aandoeningen. Vraag toch eerst altijd advies aan een arts of een andere medische professional voordat je iets gaat gebruiken. Het kan verkeerd vallen of niet werken in jouw situatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *