Wat zijn vaccinaties?

Vaccinaties zijn prikken die je beschermen tegen bepaalde ziektes. Maar het is zo dat je je soms wel eens afvraagt wat een vaccinatie precies is en wat er in zit. Daar gaan we het in deze blog over hebben. In vaccins zitten namelijk drie soorten bestanddelen. In de bijsluiter van een vaccin staan deze bestanddelen genoemd. Deze bestanddelen kunnen onderverdeelt worden in drie groepen namelijk in: Werkzame delen, hulpstoffen en reststoffen.

Werkzame delen in vaccins

De werkzame delen in een vaccin zijn dode of verzwakte bacteriën of virussen of deeltjes van de bacterie of virus. Deze werkzame delen zorgen er voor dat jouw lichaam een weerstand opbouwt tegen de bacterie of virus waarvoor het vaccin gemaakt is. We kunnen de werkzame delen in een vaccin ook weer opdelen in drie groepen. Het zijn namelijk delen van bacteriën of virussen, je hebt het gif van een bacterie en levende en verzwakte virussen. 

Hulpstoffen in vaccins

Om de werkzaamheid van het vaccin te verbeteren, bevat een vaccin ook hulpstoffen. Deze hulpstoffen zijn stoffen die goed onderzocht zijn op de veiligheid en waar veel ervaring mee is. Hulpstoffen in vaccins zijn in te delen in drie groepen:

  1. Vulmiddelen. Deze middelen worden toegevoegd aan het vaccin zodat het vaccin beter kan worden toegediend en beter houdbaar is. Voorbeelden van vulmiddelen zijn bijvoorbeeld zout, gelatine en sucrose.
  2. Middelen die het afweersysteem stimuleren: Vooral bij vaccins die deeltjes van een bacterie of virus zijn gemaakt, zijn extra stoffen nodig om de afweerreactie van het lichaam goed te laten verlopen. Ze zorgen er namelijk ook voor dat ede werkzame stoffen bij de juiste afweercellen terecht komen. 
  3. Converseringsmiddelen: een voorbeeld van een hulpstof in vaccins zijn conserveringsmiddelen. Hiermee wordt bedoeld of een vaccin langer houdbaar is en met die stoffen kan je hem langer houdbaar maken en bederft het vaccin minder snel. Conserveringsmiddelen voorkomt een besmetting met een bacterie, gist of schimmel. 

Reststoffen in vaccins

Reststoffen zijn stoffen die in het productieproces worden gebruikt voor het kweken van de virussen en bacteriën en de bewerking voor gebruik in een vaccin. Deze stoffen heb je nodig om je uiteindelijk te beschermen tegen de ziektes. Deze stoffen worden zoveel mogelijk verwijderd voordat het in de spuit of flacon wordt gedaan, maar kleine restjes kunnen achterblijven in het uiteindelijke vaccin. De hoeveelheden zijn zo klein, dat deze geen gevolgen hebben voor jouw gezondheid wanneer je dit vaccin krijgt. 

Elk vaccin wat je toegediend krijgt zijn er zo op gemaakt dat het je beschermt tegen ziektes en dat jouw eigen lichaam het kan afweren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *