Wat is PTSS en wat zijn de symptomen?

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische stoornis. Dit ontstaat na het ervaren van een zeer traumatische gebeurtenis en kan op elke leeftijd ontstaan. Deze gebeurtenis heeft vaak een zeer grote impact, vooral op werk-/schoolprestaties en sociale relaties. De meeste mensen kunnen een traumatische gebeurtenis (goed) verwerken met steun van de omgeving, maar 10% van hen ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Wanneer je langdurig en vanaf jonge leeftijd traumatische ervaringen meemaakt, kun je een complexe posttraumatische-stressstoornis (CPTSS) ontwikkelen. Herken jij klachten? Maak dan direct een afspraak voor het bespreken van de mogelijkheden van een CPTSS behandeling.

Wanneer spreken we van een trauma?

Ieder persoon maakt van alles mee in het leven. Dit zijn vaak plezierige gebeurtenissen of gebeurtenissen die weinig tot geen impact maken. Maar soms zijn dit ingrijpende en schokkende gebeurtenissen. Sommige kunnen zo schokkend zijn, dat je ze niet kan vergeten. Je kan hierbij denken aan:

  • Fysiek geweld;
  • Seksuele mishandeling;
  • Een zwaar ongeluk;
  • Langdurig gepest worden;
  • Meemaken van een natuurramp of oorlogsgeweld.

Het kost vaak tijd om een dergelijk traumatische gebeurtenis te verwerken. Sommige mensen zijn in staat om dit zelf (of met hulp) te verwerken. Anderen hebben hier moeite mee en ontwikkelen psychische klachten. Het is niet gek om na een traumatische gebeurtenis last te hebben van onder andere nachtmerries, flashbacks, en schrik- en vermijdingsreacties, maar het moet niet je leven gaan beheersen.

Fysiek geweld; Seksuele mishandeling; Een zwaar ongeluk; Langdurig gepest worden; Meemaken van een natuurramp of oorlogsgeweld; Het kost vaak tijd om een dergelijk traumatische gebeurtenis te verwerken. Sommige mensen zijn in staat om dit zelf (of met hulp) te verwerken. Anderen hebben hier moeite mee en ontwikkelen psychische klachten. Het is niet gek om na een traumatische gebeurtenis last te hebben van onder andere nachtmerries, flashbacks, en schrik- en vermijdingsreacties, maar het moet niet je leven gaan beheersen.

De behandeling

Ondanks dat een posttraumatische stressstoornis (PTSS) grote gevolgen voor jouw leven kan hebben, is het mogelijk deze goed en effectief te behandelen. Na een doorverwijzing van de huisarts naar een psycholoog, onderzoekt deze eerst altijd of je daadwerkelijk te maken hebt met PTSS. Het kan zijn dat je naast PTSS ook andere psychische klachten krijgt. Denk hierbij aan depressieve klachten, angststoornissen en lichamelijke klachten. Het is van groot belang om duidelijk in kaart te brengen waar jij precies last van hebt.

Schakel een specialist in

Heelzorg is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van traumagerelateerde problematiek bij volwassenen. Op de website van Heelzorg kun je informatie vinden over het aanbod en de werkwijze van Heelzorg. Direct contact opnemen? Je kan Heelzorg bereiken op telefoonnummer 038-2022770 of via info@heelzorg.nl.