Wat is het effect van niet-medische mondkapjes?

Door het coronavirus is de term ‘niet-medische mondkapjes’ helemaal hot geworden. Niet medische mondkapjes zijn – de naam zegt het al – mondkapjes zonder enige medische toepassingen. De discussie was lange tijd gaande of niet-medische mondkapjes wel effectief waren. Het RIVM was hier duidelijk over: niet-medische mondkapjes zijn maar beperkt effectief. De boodschap was ook: eigenlijk hoeven de niet-medische mondkapjes niet gedragen te worden zolang iedereen zich maar aan de geldende regels houden. Deze regels waren onder andere vooral de anderhalve meter afstand, het thuis blijven bij klachten en het goed wassen van de handen.

Klonk alsof het dus eigenlijk niet echt nodig was om niet-medische mondkapjes te dragen. In eerste instantie was het devies om niet-medische mondkapjes alleen in het openbaar vervoer te dragen. Dit was zo omdat je in het OV niet altijd de anderhalve meter kon waarborgen. Toch bleef de discussie gaan of niet-medische mondkapjes ook in andere publieke ruimtes verplicht moesten worden. Dit was in veel andere Europese landen namelijk al het geval.

Discussie leidend

Uiteindelijk werd het dragen van niet-medische mondkapjes in publieke ruimtes inderdaad min of meer verplicht gesteld. Deze keuze was niet per se gebaseerd op het feit dat de effectiviteit groter bleek, maar meer om de discussie de mond te snoeren. Het Outbreak Management Team (OMT) zei dat ze de discussie op een gegeven moment belangrijker geworden vonden dan sec de effectiviteit van de niet-medische mondkapjes. Zodoende werd het dragen van niet-medische mondkapjes dus heel sterk geadviseerd. Een echte verplichting bleef uit, omdat dat grondwetmatig niet haalbaar bleek. Maar dit wilden ze dus eigenlijk wel

Maar hoe effectief zijn de niet-medische mondkapjes nu echt?

Blijft nog altijd de vraag staan hoe effectief de niet-medische mondkapjes zijn. Het even simpele als vervelende antwoord is dat het sterk afhangt van bepaalde factoren en dus niet eenduidig te zeggen valt. De effectiviteit hangt sterk af van de kwaliteit van de materialen, de pasvorm en de wijze waarop de gebruiker met het mondkapje omgaat. Dit betekent voornamelijk dat het mondkapje ook over de neus valt om effectief te zijn, wat de term ‘mondkapje’ weer een beetje discutabel maakt.

Waar koop je de beste niet-medische mondkapjes?

De effectiviteit houdt dus onder andere af van de kwaliteit van de mondkapjes. Maar waar koop je de beste niet-medische mondkapjes dan? Wij raden de medische groothandel van Degros aan. Daar vind je kwalitatief uitstekende niet-medische mondkapjes, maar ook andere medische instrumenten en producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *