Wat is er anders wanneer je hoogbegaafd bent?

Als je hoogbegaafd bent zijn er een aantal dingen anders in het leven. Je bent natuurlijk een stuk intelligenter dan de meeste mensen, maar er zijn ook een hoop andere dingen die anders zijn als je hoogbegaafd bent. Zo zijn er een aantal karaktereigenschappen waarvan een hoop mensen niet weten dat die passen bij hoogbegaafde mensen. Deze karaktereigenschappen maken hoogbegaafde mensen echt uniek. In dit artikel leggen we uit wat er allemaal anders is als je te maken hebt met hoogbegaafdheid. Dit is namelijk een stuk meer dan de meeste mensen denken. 

Unieke kenmerken bij hoogbegaafde mensen

De meeste mensen denken bij hoogbegaafdheid direct aan het IQ. Dat komt omdat het IQ het enige meetbare aspect is van hoogbegaafdheid. Het is ook niet per se zo dat een intelligent persoon hoogbegaafd is. Er zijn namelijk ook andere kenmerken die passen bij hoogbegaafdheid. Zo zijn mensen die hoogbegaafd zijn vaak heel creatief. Ze hebben een eigen belevingswereld waar de werkelijkheid soms anders is. De manier waarop hoogbegaafde mensen problemen oplossen is vaak heel uniek, er wordt kritisch naar vraagstellingen gekeken. Ook zijn mensen met hoogbegaafdheid vaak heel nieuwsgierig naar de dingen die er om hen heen gebeuren. Ze willen veel nieuwe dingen weten. Het doorzettingsvermogen van hoogbegaafde mensen is dan meestal ook beter dan gemiddeld. Tenslotte is ook de motivatie van een hoogbegaafd persoon vaak heel goed. Soms zie je dit niet direct omdat de persoon niet laat zien dat die gemotiveerd is.

Niet meetbare eigenschappen bij hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid is dus te meten door middelen van het IQ. Maar er is meer waar je naar kan kijken. Andere eigenschappen zoals het goede doorzettingsvermogen, de creativiteit en de nieuwsgierigheid zullen bij hoogbegaafde mensen vaak ook anders zijn. Er zijn veel platformen zoals Gifted People die uitgebreide informatie geven over hoogbegaafdheid en de kenmerken daarvan. Voor iedere hoogbegaafde kunnen de kenmerken natuurlijk ook weer anders zijn. Maar als je hoogbegaafd bent is er meer anders dan alleen het intelligentieniveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *