Wat is autisme en hoe kan het behandeld worden?

Autisme is een informatieverwerkingsstoornis en wordt ook wel het autismespectrumstoornis genoemd. Dit betekent dat de hersenen van een kind met autisme informatie op een andere manier verwerken dan een kind zonder autisme. Aspecten waar kinderen met autisme moeite mee hebben zijn onder andere communicatie, inlevingsvermogen, sociale situaties, veranderingen in zijn of haar leven en omgaan met prikkels. Bij ieder kind ziet autisme er anders uit, geen kind is uiteraard hetzelfde. Of hij of zij nou een vorm van autisme heeft of niet. Gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als een autisme behandeling.

Een behandelplan op maat

Om te beginnen is het altijd belangrijk dat er een behandeling op maat verzorgd wordt. Elk kind heeft zo zijn of haar eigen karakteristieke eigenschappen en reageert op alles anders. Er is dus niet één autisme behandeling die geschikt is voor ieder kind. Door in gesprek te gaan met een psycholoog en/of orthopedagogen kan er een goed beeld geschetst worden van de situatie en kan in overleg met de ouders gekeken worden naar de mogelijkheden. Door de hulp in te schakelen van een psycholoog en/of orthopedagoog kan er planmatig gewerkt worden aan het versterken van de sterke eigenschappen van het kind, maar ook het versterken van de zwakkere kanten.

Hoe ziet een autisme behandeling eruit?

Een autisme behandeling ziet er voor ieder kind anders uit. Waar de één meer moeite heeft met het communiceren of samenwerken, heeft de ander juist weer meer moeite met het verwerken van veranderingen in zijn of haar leven. De methodieken ‘Brainblocks’ en ‘Geef me de 5’ zijn populaire keuzes als het gaat om een autisme behandeling. Hierbij wordt er gericht op psycho-educatie, waarbij het kind moeilijke situaties leert begrijpen en beter om kan gaan met veranderingen. Ook wordt er goed gekeken naar de sterke kanten van het kind, om deze beter te kunnen gebruiken en mogelijk beter om te gaan met andere kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *