Wat is ADHD en hoe weet ik of ik het heb?

adhd

ADHD is de laatste jaren een veelgehoorde medische term. Maar wat is het eigenlijk? In deze blog leggen we het je uit! Wil je je laten testen op ADHD? Dit kan met een ADHD onderzoek bij Psyon.

Waar staat de afkorting ADHD voor?
ADHD is een afkorting en staat voor: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het komt er hierbij op neer dat mensen met ADHD sneller reageren op prikkels (impulsen, stemmingen en gebeurtenissen). Vaak zorgt dit voor concentratieproblemen. Je bent bijvoorbeeld iets aan het lezen en bij het minste of gerinste lukt het je niet meer om te focussen op het lezen. Je bent snel afgeleid terwijl een ander gewoon door gaat met lezen.

Is ADHD een afwijking?
Ja, ADHD is een hersenafwijking. Doordat je hersenen anders werken, ben je sneller afgeleid. Hier kun je niets aan doen. Gelukkig is het wel te behandelen. Bovendien vinden veel mensen dat er goed te leven valt met ADHD (ook zonder medicatie).

Wat zijn de kenmerken van ADHD?
Heb je het idee dat je ADHD hebt? Je kunt het ADHD herkennen aan de volgende kenmerken:

Impulsiviteit
Iemand met ADHD kan erg impulsief zijn. Hij of zij doet dingen zonder er echt over na te denken. Dat kan soms voor lastige situaties zorgen. Je praat bijvoorbeeld snel je mond voorbij of onderneemt acties zonder de gevolgen te overzien.

Hyperactief
Mensen met ADHD zijn vaak hyperactief. Je kunt moeilijk stil zitten, je wilt altijd bezig zijn en je hebt moeite om te ontspannen. Een dagje aan het strand liggen is niets voor jou.

Aandachtsproblemen
Heb je ADHD? Je bent snel afgeleid. Daarnaast ben je chaotisch en heb je moeite om te luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *