Voordelen en nadelen ZZP’er zijn

Het hebben van een eigen bedrijf is iets waar heel veel mensen over dromen. Zeker wanneer je een slechte dag op het werk hebt en geïrriteerd bent door je baas of een collega dan denk je waarschijnlijk; ik moet gewoon voor mezelf beginnen. Een eigen bedrijf beginnen is ontzettend leuk en spannend en normaal gesproken begin je ook met iets waar je passie voor hebt, maar er zijn ook nadelen aan het beginnen van een eigen bedrijfje als ZZP’er. Om je te helpen met de vraag of het ondernemerschap echt iets voor jou is bespreken we in dit artikel de voordelen en nadelen van ZZP’er zijn.

Voordeel: passie en groei

De voornaamste reden dat mensen een eigen bedrijfje beginnen is omdat ze iets willen doen waar ze passie voor hebben. Vaak beginnen zzp’ers in creatieve beroepen. Denk bijvoorbeeld aan fotograaf worden. Dit is hartstikke leuk werk en als je het op een slimme manier aanpakt is er veel geld mee te verdienen. Tegelijkertijd heeft het hebben van een eigen bedrijf ook het voordeel dat je inkomen snel kan groeien. Bij een baan moet je vaak lang werken voordat je opslag krijgt maar als je beter wordt in het runnen van je eigen bedrijf en meer klanten krijgt, kun je plotseling veel winst boeken. Houdt er natuurlijk rekening mee dat je bij een eigen bedrijf ook verlies kan leiden of geen inkomen kunt hebben. Zorg er dus voor dat je pas als zzp’er begin als je genoeg geld hebt om een aantal maanden financieel te kunnen opvangen als er weinig inkomen is.

Nadeel: Geen extra’s

Bij een goede baan krijg je naast het salaris vaak ook nog wat extra’s. Denk bijvoorbeeld aan een telefoon, laptop en auto van de zaak. Daarnaast krijg je tijdens de vakantie doorbetaald. Als ZZP’er heb je al deze extra inkomsten niet. Je krijgt alleen maar betaald wanneer je wanneer je product of dienst aflevert bij de klant. En je telefoon, auto en laptop zul je zelf moeten betalen. Als ZZP’er is een auto leasen gelukkig wel goed mogelijk. Je kunt in dat geval kiezen voor een financial lease. Een ander voordeel is dat je dergelijke uitgaven wel kunt afschrijven als bedrijfsuitgave en je daar dus geen belasting over hoeft te betalen. Desondanks is het gebrek aan extra’s van de zaak wel een nadeel als ZZP’er.

Voordeel: Eigen tijden

Als ZZP’er zul je zeker in het begin hard moeten werken maar uiteindelijk als alles goed loopt zul je ook veel kunnen automatiseren. Uiteindelijk kun je zelf je tijden bepalen en als je bedrijf goed loopt en een effectieve structuur heeft dan hoef je misschien zelfs minder te werken.