Vaccinaties regelen voor het hele gezin

Als je van plan bent om op verre reis te gaan met het gezin, is het verstandig om iedereen te laten vaccineren. Verre reizen maken en kennis maken met andere culturen is inspirerend. Een verre reis betekent echter ook risico’s voor je gezondheid. Niet alleen in de tropen, maar ook in landen dichterbij huis, kan je een infectieziekte oplopen, zoals Hepatitis A of diarree. Om gezond weer terug te komen, is een goede voorbereiding uitermate belangrijk.

Verre reis

Als je op vakantie gaat is het goed om je vooraf te laten informeren over vaccinatie verplicht of aanbevolen zijn voor jouw reisbestemming. Zorg dat je goed gevaccineerd en voorbereid aan jouw welverdiende reis begint. Door vaccinatie tegen een infectieziekte kan je ongemak en teleurstelling voorkomen. Je kan bij Vaccinatiewijzer.nl onder andere terecht voor Hepatitis A, Hepatitis B, DTP-vaccinatie, Buiktyfus, Gele koorts en Meningokokken. Een reisvaccinatie behoort niet tot de basisverzekering. Ga je veel op reis? Dan kan je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten waarbij reisvaccinaties wel gedekt worden. Verzekeraars die een aanvullende reisvaccinaties aanbieden, kunnen een aantal voorwaarden hanteren: niet alle soorten reisvaccinaties worden vergoed, reisvaccinaties worden alleen vergoed indien er een vaccinatieplicht is in het land van bestemming of er geldt alleen een volledige vergoeding bij bepaalde vaccinatiecentra.

Soorten ziektes

Het is erg akelig als het je overkomt, omdat je je niet goed hebt voorbereid op het ergste geval. Zo kan je erge ziektes krijgen als Hepatitis A en B. Hepatitis A, ook wel een besmettelijke geelzucht genoemd is een ontsteking aan de lever die zeer besmettelijk is. Kinderen hebben er vaak niet zo veel last van, maar volwassene kunnen er goed ziek van zijn. Dit geldt ook voor Hepatitis B. De DTP-vaccinatie biedt bescherming tegen drie verschillende infectieziektes: difterie, tetanus en polio. De meeste Nederlanders zijn als kind al volledig gevaccineerd tegen deze drie ziekten, omdat zij het Rijksvaccinatieprogramma hebben gevolgd. Buiktyfus is wederom een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie. Je kan buiktyfus krijgen doordat je in aanraking bent gekomen met besmet voedsel. In Nederland is de kans dat je deze ziekte oploopt zeer klein.

Gele koorts is een ernstige maar zeldzame infectieziekte veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door een mug, die met name overdag steekt. Van mens op mens kan het niet worden overgedragen. Meningokokkenziekte, ook wel bekend als ‘meningitis’ of hersenvliesontsteking, is een ernstige infectieziekten. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. De meest voorkomende zijn: A, B, C, W en Y.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *