Tandarts tips voor kinderen

pexels-pixabay-52527

Help! Mijn kind is bang voor de tandarts. Veel ouders hebben met dit probleem te maken, maar er zijn gelukkig genoeg tips! Waar je mee kunt beginnen? Het is belangrijk dat een kind al vroeg kennis maakt met de tandarts. Dit is niet alleen goed voor de ontwikkeling van het gebit, het vermindert ook de angst voor de tandarts op latere leeftijd.

Angst

Niet alleen kinderen, ook volwassenen hebben angst voor de tandarts. Het is zelfs zo dat een kwart van de Nederlanders bang is. Wat de oorzaak van de angst ook is, een belangrijke tip heeft te maken met de sfeer. Zodra jij een goede band met jouw tandarts hebt, ontstaat er vertrouwen. Praat over je angst met de tandarts, zo kan hij/zij er rekening mee houden. Als je zelf angst hebt voor de tandarts, is het verstandig dat iemand anders met jouw kind mee gaat.

Toezicht

Als je kind nog jong is, is het goed dat je er zelf bij bent. Wanneer het kind iets ouder is, kan het goed zijn dat hij/zij zelfstandig de behandelkamer in gaat. Zo groeit het zelfvertrouwen van het kind. Blijf je er toch zelf bij, zorg dan dat je zo min mogelijk zegt. Laat de tandarts het werk doen, en doe vooral geen valse beloftes (zoals: ‘Het doet geen pijn’). Je weet namelijk niet wat er precies gaat gebeuren en je wilt voorkomen dat je kind in paniek raakt.

Belonen

Na afloop van de behandeling is het goed om het kind te belonen. Vaak doen tandartsen dit zelf ook al. Soms krijgen kinderen een klein cadeautje mee. Je kunt na afloop zelf nog iets bedenken waardoor het positieve gevoel blijft hangen. Ook hier geldt weer: doe vooraf geen beloftes. 

Tip: Ga langs bij de tandarts in Nieuwleusen van Tandartspraktijk De Wijk! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *