Risico van het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar

vergelijk-diverse-verzekeringen

Een zorgverzekering van een bekende verzekeraar belooft lagere premies, maar waarschuwt dat de consument zijn eigen claims moet indienen en slechts een paar ziekenhuizen mag uitkiezen. Een ander schaft jaarlijkse aftrekposten af, maar eist van verzekerden dat zij extra betalen als zij bepaalde operaties en procedures nodig hebben.

De premies zijn 15 tot 30 procent lager dan het conventionele aanbod, maar de plannen leggen een grotere last op de consumenten om slimme klanten te zijn. Zelfs met die zorgen, putten de aanbiedingen uit een gemeenschappelijke onderliggende frustratie. Veel mensen vragen zich dan ook af wat het risico is van het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering.

Vergelijk zorgverzekering: Je gezondheidsplan is te goedkoop…

Zoals veel Nederlanders het afgelopen jaar hebben geleerd, kan het simpelweg kiezen voor het plan met de goedkoopste maandelijkse premie een averechtse uitwerking hebben. Dat is omdat de plannen met de laagste premies vaak de hoogste aftrekposten hebben, wat betekent dat er hoge out-of-pocket kosten zijn wanneer de tijd komt om zorg te ontvangen.

In die zin moet het kiezen van een zorgverzekering een zekere risicoanalyse met zich meebrengt. Als je ouder bent of chronische gezondheidsproblemen hebt, kun je misschien beter een hogere maandelijkse premie betalen om later grote rekeningen te vermijden. Als je student bent – jong, gezond en met een vrij laag inkomen – kun je overwegen om een minimumdekking te krijgen en je maandelijkse kosten voorlopig laag te houden

Wat te doen: Vergelijk je eigen risico met je noodfonds of de hoeveelheid geld die je in een oogwenk zou kunnen weggeven. Als je niet op korte termijn zo veel kon bedenken, kun je misschien een duurder plan overwegen, maar alleen als je de premie daadwerkelijk kunt betalen.

Vergelijk zorgverzekering: Je houdt niet van je arts

De relatie tussen patiënt en arts is van cruciaal belang voor de kwaliteit van de gezondheidszorg, vooral als het gaat om je huisarts. Het hebben van een arts die je niet leuk vindt of die je niet respecteert, kan je ertoe aanzetten om het maken van afspraken uit te stellen, informatie achterwege te laten of orders te negeren. Elk van deze acties kan leiden tot gezondheidsproblemen op de weg.

Om deze reden is een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kiezen van de ziektekostenverzekering is de grootte en de omvang van de provider netwerk. Een netwerk omvat alle artsen en zorgverleners die je verzekering nemen, dus zorg ervoor dat de professional die je wilt is in-netwerk. Als je deze stap overslaat wanneer je je inschrijft voor een nieuwe polis, kun je met een beperkte selectie van artsen blijven zitten, en je favoriete arts kan onbetaalbaar worden. Erger nog, als je in een kleine stad of landelijk gebied woont, kan een beperkte selectie extra reistijd betekenen voor het bezoeken van een dokter in je netwerk

Wat te doen: Als je al een geprefereerde arts hebt, bel dan zijn of haar praktijk en vraag welke verzekeringen zij accepteren. Als je nog geen arts in gedachten hebt, maar weet dat je wilt overstappen, ga dan eerst op zoek naar een arts in je omgeving en bel dan het kantoor. Als je veel reist, overweeg dan plannen met de grootste netwerken, zodat als je onderweg zorg nodig hebt, je niet failliet gaat door te betalen.