Kniepijn bij het hardlopen

Hardlopen is jouw lust en jouw leven. Je bent aan het opbouwen naar wat langere duurlopen met misschien wel in het achterhoofd een halve marathon of een hele. Het gaat goed! Je bent lekker op weg. Dan ineens voel je knie pijn hardlopen. Je schenkt er geen aandacht aan, je voelt wel vaker wat. Toch blijft het zeuren. Het is lastig te voelen waar het precies zit. Met elke stap wordt het erger. Dat is balen! Eenmaal thuis rek en strek je wat. Na de douche plof je op de bank. Als je na een tijdje opstaat voel je dat het mis is, je knie doet echt pijn!

Wat nu?!

Allereerst is het goed om even rustig aan te doen. Loop een paar dagen niet en kijk daarna hoe het gaat als je een paar kilometer rustig jogt. Helpt rust niet en blijft de knie pijn bij hardlopen? Dan is er actie nodig! Pijn aan de knie tijdens bij hardlopen wordt al gauw lopersknie genoemd. Het vaakst komt knie pijn hardlopen voor aan de zijkant van de knie en aan de voorkant van de knie. Omdat de pijn in de knie zit denk je dat het ook aan je knie ligt. Raar maar waar, maar meestal is dat NIET het geval. Knie pijn kan komen door:

  • Dij spieren die niet sterk genoeg zijn
  • Zwakke been- of zelfs bilspieren
  • Hardloopschoenen die niet geschikt zijn voor jou
  • Overbelasting (toch wat te enthousiast geweest?)

Maak een afspraak bij een goede sportfysiotherapeut bij jou in de buurt. Hij of zij bekijkt en bepaalt met jou de oorzaak van de knie pijn bij hardlopen en gaat met jou aan de slag het te verhelpen. Meestal krijg je oefeningen om de juiste spieren sterker te maken. Het kan dan maar zo zijn dat je al gauw geen pijn meer in je knie voelt en dat je na een paar afspraken weer loopt als een kievit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *