Kies je voor een flexibel energiecontract of niet?

Wanneer je op zoek bent naar een goede energiedeal omtrent mkb energie is de kans groot dat je al gauw de keuze tegenkomt tussen flexibele en vaste energiecontracten. Waar ondernemers in Nederland eerder vaak standaard kozen voor een zakelijk energiecontract met een vast tarief heb je vandaag de dag de keuze uit de twee bovenstaande opties. Het opvallende hierbij is dat het steeds meer gebeurt dat ondernemers kiezen voor een flexibel energiecontract. Dat is natuurlijk niet voor niets: energieleveranciers zeggen namelijk dat ze altijd de laagste energieprijs kunnen garanderen wanneer je voor zo’n contract gaat. Maar: kan dat eigenlijk wel? In dit artikel vertellen we je meer over wat een flexibel energiecontract is en of je er juist wel of juist niet voor moet kiezen.

Flexibel energiecontract: wat is het precies?

Voordat je meer leest over de voordelen en nadelen van een flexibel energiecontract is het handig om te weten wat zo’n contract precies inhoudt. Bij een flexibel energiecontract maak je als ondernemer gebruik van zakelijke flexibele tarieven voor je energie. Dit houdt in dat de energietarieven voor je contract iedere dag anders kunnen zijn. Sterker nog: de prijzen kunnen zelfs ieder uur veranderen! Waar je bij een energiecontract met een vast tarief vooraf al weet wat je gaat betalen voor de energie voor je bedrijf weet je dit bij een flexibel contract niet. De grootste reden dat we tegenwoordig meer lezen over dit soort flexibele contracten is omdat we anno 2020/2021 anders met energie omgaan dan jaren geleden. Denk er maar eens over na: duurzaamheid is door de jaren heen een stuk belangrijker geworden. Voor mensen die toch al bewust met energie omgingen, is een flexibel energiecontract op die manier perfect. Op Minder.nl lees je meer over flexibele tarieven.

Voordelen van flexibele energiecontracten

Er is een groot aantal voordelen te vinden bij flexibele energiecontracten. Het grootste voordeel is dat je behoorlijk wat geld kunt besparen bij een energiecontract met een flexibel tarief. Dat komt omdat je er altijd voor kunt zorgen dat je op de dalmomenten energie afneemt. Je krijgt namelijk altijd 24 uur vooraf te weten wat de energietarieven voor die 24 uur zullen gaan zijn. Op basis daarvan kun jij je dag indelen. Beschikt je bedrijf bijvoorbeeld over een aantal zware machines dat veel energie verbruikt? In dat geval zorg je ervoor dat die draaien op het moment dat de energie het goedkoopst is. Omdat je op deze manier bewust(er) bezig bent met je zakelijke energie draag je automatisch je steentje bij aan een beter milieu. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Een ander voordeel van een flexibel energiecontract is dat je profiteert van energie tegen de beursprijs – dat is vaak goedkoper dan bij een vast energiecontract.

Nadelen van flexibel energietarief

Net als bij veel andere zaken in het leven zijn er bij flexibele energie nadelen te vinden. Zo zijn bedrijven verplicht om een slimme meter te hebben bij een flexibel energiecontract. Gelukkig is de Nederlandse overheid bezig om alle bedrijven te voorzien van zo’n meter, maar het kan dus nog even duren voordat je daadwerkelijk gebruik kunt maken van een flexibel tarief. Een ander nadeel is dat je nooit 100% de garantie hebt dat je goedkoper uit bent. De energiemarkt is ontzettend fluctuerend, wat betekent dat het de ene dag een laag tarief kan zijn en de andere dag een hoog tarief. Je kunt dus nog zo je best doen om te besparen op je energie, maar wanneer je alleen een overzicht met hoge tarieven krijgt, wordt dit alsnog lastig. Tot slot kost een flexibel energiecontract je altijd meer tijd dan een energiecontract met vaste tarieven. Je bent immers actief bezig met het zoeken naar de laagste energieprijs. Misschien heb je daar geen tijd voor binnen je bedrijf – of kort gezegd: helemaal geen zin in. Daarom is het altijd goed om zowel de voor- als de nadelen tegen elkaar op te wegen voor je een keuze maakt.