Waarom ook jij soms een “Social media break” moet houden!

Social media zoals Facebook en Instagram, vrijwel niemand kan echt meer zonder. Tenminste, dat denken de meeste mensen. Want al die likes en comments hebben geregeld effect op jouw gemoedstoestand, zelfs als je daar niet bewust van bent. Daarom zouden meer mensen eens een “social media break” moeten nemen, net zoals we graag af en toe op vakantie willen. Ben je echter nog niet overtuigd van het nut van zo’n break? Lees dan snel verder waarom ook jij hier baat bij zou hebben.

Leven voor likes

Mensen vinden het over het algemeen fijn om gewaardeerd te worden en complimentjes te krijgen. Logisch, want het is een directe bevestiging dat je iets goed doet. Daarom kunnen likes ook zo verslavend werken. Je moet namelijk elke like als een compliment zien. En hoe meer complimenten hoe beter natuurlijk, of toch niet? Denk er maar eens over na, wanneer je vroeger een geweldige nieuwe outfit aandeed was je blij als je al één of twee complimenten kreeg. Nu post je een foto van je outfit op Instagram en krijg je er misschien wel honderd. Als je er dan op een volgende foto tachtig krijgt, is dat toch voor veel mensen niet leuk. We maken ons hier vrijwel allemaal schuldig aan, met als gevolg dat we veel te veel waarde hechten aan de virtuele hartjes.

Zo veel te zien

Social media kanalen hebben als voornaamste doel om jou zoveel mogelijk te laten scrollen en kijken. Want hoe langer ze je vasthouden, des te meer reclames ze je kunnen laten zien. Tevens zijn deze reclames echter wel helemaal voor jou op maat gemaakt, waardoor ze relevant en zelfs zeer interessant kunnen zijn. Als jij bijvoorbeeld net als ik een hoop fitnessaccounts volgt, zal je dit goed merken in de reclames die aan je worden getoond. Je zal bijvoorbeeld telkens deals voor voedingssupplementen en dergelijke voorbij zien komen. Ideaal natuurlijk als je net nieuwe afslankgel of een pot ketonen kopen wil. Echter is het natuurlijk niet goed om de hele dag alleen maar bezig te zijn met bijvoorbeeld fitness. Laat dat soms juist eens lekker achter in de sportschool. Je gaat je namelijk ook onbewust vergelijken met de fitnessmodellen op je scherm, en dat is funest voor je zelfvertrouwen. Maar houd in je achterhoofd dat vrijwel niemand ooit een slechte foto van zichzelf op social media zal zetten.