Is een AED verplicht binnen je bedrijf?

Bij het kopen van een AED hoop je eigenlijk dat je het nooit hoeft te gebruiken. Maar wat als er zich een scenario voordoet waarbij iemand in je organisatie acuut een hartstilstand krijgt? Dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk bij zijn om hulp te bieden. AED’s zijn nog steeds niet overal te vinden in een pand. Wat zegt de wetgeving hierover? AEDvoordelig beantwoordde onze vragen.

Wat is een AED?

AED is een afkorting en staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit is een apparaat dat wordt gebruikt bij een fibrillerend hart. Dit houdt in dat de hartkamers niet meer samentrekken. Het hart beweegt in een ongecoördineerd ritme. En het bloed wordt niet meer door het lichaam gepompt. In deze situaties kan het leven van een mens gered worden en kun je met een AED blijvende hersenschade beperken.

Is een AED verplicht?

Wanneer je naar de wet kijkt ben je als ondernemer bijna nooit verplicht om een AED binnen je bedrijf te hebben. Maar met het oog op veiligheidsrisico’s is het verstandig om wel een AED te hebben. Volgens de wetgeving is een AED nog niet verplicht. Daarentegen is het wel een verplichting om de veiligheid en het welzijn te waarborgen van medewerkers. Maar ook van bezoekers in je vestiging. Omdat de kans altijd bestaat dat er een ongeval gebeurt, wil je alle mogelijke middelen tot je beschikking hebben. 

Hoe gebruik je een AED?

In een koffertje zit het AED-apparaat met twee zelfklevende elektroden. Nadat je de elektroden hebt aangebracht op de borst, analyseert de AED het hartritme van de slachtoffer.  Op de verpakking staat doorgaans duidelijk aangegeven waar de elektroden precies moeten worden vastgeplakt. Als er na de analyse blijkt dat er sprake is van een fibrillerend hart, geeft de AED een elektrische schok af. Dit gebeurt middels de elektroden.

Hoe sneller je een AED toepast hoe meer je de schade beperkt. Het is daarnaast van belang dat het binnen 4 minuten na de hartstilstand wordt ingezet. Het is van belang dat een AED binnen 4 minuten na de hartstilstand wordt aangesloten. 

Bron: aedvoordelig.nl