Hoe spreek je op een begrafenis zonder te huilen?

Als je op een begrafenis spreekt, wil je waarschijnlijk de beste versie van jezelf laten zien. Het is niet altijd gemakkelijk om in het bijzijn van anderen te praten – en nog uitdagender als je probeert je emoties onder controle te houden. Volg onderstaande stappen als je je zorgen maakt over huilen tijdens een begrafenistoespraak.

Je kunt een uitvaartverzorger overal in Nederland vinden. Ook op deze locaties bijvoorbeeld: Uitvaart Leusden en Uitvaart Nijkerk.

Oefening baart kunst

De eerste stap is om je spraak te oefenen. Als je een lofrede of een ander gedenkteken schrijft, oefen het dan hardop tegen jezelf of een vertrouwde vriend te zeggen. Hoe meer je oefent, hoe comfortabeler je zult zijn met de spraak. Het is belangrijk om je emoties te uiten tijdens het geven van een toespraak. Toch wil je niet dat deze emoties je boodschap in de weg staan. Oefening baart kunst in deze situatie. Hoe meer je je toespraak zegt, hoe minder het je emoties zal beïnvloeden.

Beheers je ademhaling

Het is normaal om plankenkoorts te voelen voordat je op een begrafenis spreekt. De emoties zijn al hoog. Je wilt ook niet dat je adem uit de hand loopt.Concentreer je op je ademhaling om je bewegingen weer op een redelijk niveau te krijgen. Als je moeite hebt om de controle te behouden, tel dan tot 10. Geef jezelf de tijd om je lichaam te ontspannen voordat je het podium op gaat om je toespraak te houden.

Omhoog kijken

Deze truc helpt als je merkt dat er zich tranen vormen als je op het podium staat. Om de stroom van huilen tegen te houden, kijk omhoog boven de menigte. Ten eerste leidt dit je af van de huilende gezichten van dierbaren. Het zien van deze droevige gezichten in de menigte kan je tranen veroorzaken. Maar omhoog kijken voorkomt ook dat er al gevormde tranen over je gezicht lopen.

man wiping his tears

Neem je tijd

Neem ten slotte de tijd. Je spraak moet uit het hart komen. Voel je niet onder druk gezet om je er doorheen te haasten, vooral niet als je emoties voelt opkomen. Als je de tijd neemt om jouw begrafenistoespraak te lezen of te reciteren, houdt je jouw emoties langzaam onder controle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *