Hoe ontstaat artrose en hoe kun je de klachten verminderen?

Hoewel er al erg veel onderzoek is gedaan naar artrose is er nog steeds geen duidelijke aanwijzing voor het ontstaan ervan. Bij artrose wordt het kraakbeen tussen je gewrichten minder of verdwijnt het zelfs helemaal. Dit het tot gevolg dat de botten waar het kraakbeen tussen gelegen is over elkaar heen schuren en vervormen. Deze vervormingen van de botten worden osteofyten genoemd en kunnen erg vervelend zijn en een normale werking van het gewricht verstoren.

Wat kun je doen bij knie artrose?

Bij knieartrose ervaar je vaak pijn en stijfheid van de knieën. Met name na lange perioden stil te hebben gezeten is de pijn goed voelbaar. Hoewel het misschien apart klinkt is het aan te raden te blijven bewegen om de klachten te verminderen. Je zult merken dat de pijn vanzelf minder wordt. Ook kan een verandering in je levensstijl vaak klachten verlichten. Kamp je bijvoorbeeld met overgewicht, dan betekent dit vaak dat de knieën meer gewicht moeten opvangen en dat de pijn hierdoor vaak heviger is. Door af te vallen zullen de gewrichten minder onder druk komen te staan en zal pijn minder voelbaar zijn.

Wat te doen bij artrose in handen?

Artrose in handen is ook een veel voorkomende vorm van artrose. De artrose vind eigenlijk op dezelfde manier plaats, namelijk door beschadiging van het kraakbeen tussen de gewrichten in je vingers. Ook bij deze vorm van artrose betekent dat veel beweging de pijn kan verlichten. Oefeningen zoals knijpen in een zachte bal of spons kunnen er verzorgen dat de pijn wegtrekt. Wel is aan te raden de gewrichten niet te blijven overbelasten. In sommige gevallen zal dit betekenen dat je bepaald werk of hobby niet meer kunt blijven uitvoeren.