Hoe gezond is melk nu eigenlijk?

melk

Melk, veel kinderen groeien er mee op. Ze noemen het ook wel de ‘witte motor’. En melk zou goed zijn voor botten en spieren. Je zou zelfs sterk worden van het drinken van melk. Behoorlijke uitspraken. Maar hoe gezond is melk nu eigenlijk? In deze blog vertellen we je er graag meer over. Dus, hoe gezond is melk. En hoe ziet het proces van melk maken eruit? Heb je hier een dairy machine voor nodig? Bijvoorbeeld van GEA Westfalia? Lees gauw verder!

Is melk drinken gezond?
Is het gezond om melk te drinken? In het verleden lieten veel marketingcampagnes ons geloven dat dit inderdaad het geval is. Maar marketing is reclame, en reclame is niet altijd gebaseerd op feiten. Om voor eens en altijd duidelijkheid te geven. Ja! Melk drinken is gezond. Dat is een stevige uitspraak. Eigenlijk is het lastig te zeggen of een product echt gezond is. Het hangt er namelijk volledig van af hoeveel je van een product binnenkrijgt. Maar in de regel kun je stellen dat melk gezond is.

Waarom is het gezond om melk te drinken?
In melk (of melkproducten) zitten goede voedingsstoffen verwerkt. Deze voedingsstoffen verkleinen het riisco op darmkanker. Je lichaam heeft eiwitten en vitamines nodig (waaronder vitamine B12, B2 en calcium). Deze vitamines zitten verwerkt in melk. Door melk te drinken, ben je dus goed bezig! Maar zoals met alles geldt: met mate. Drink je teveel melk? In melk zitten ook relatief veel verzadigde vetten. En deze verzadigde vetten vergroten het risisco op hart- en vaatziekten.

En word je ook sterk door melk te drinken?
Het is niet zo dat je door veel melk te drinken in een bodybuilder verandert. Ook kun je niet – net als Superman – de wereld overvliegen. Wel klopt het in grote lijn dat melk je sterk maakt. Calcium in cobinatie met vitamine D zorgen namelijk voor sterke botten.

Is melk goed voor elk?
‘Melk is goed voor elk’. Dat hoor je ze vaak zeggen. Maar dat klopt niet helemaal. Sommige mensen hebben een lactose-intolerantie. En sommige mensen hebben een koemelkallergie. Het is dus zeker niet zo dat melk ‘goed voor elk’ is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *