Het taboe dat postnatale depressie heet

Wanneer je zwanger bent, verandert er heel veel. Niet alleen je leven gaat drastisch veranderen, ook je lichaam gaat de komende negen maanden heel erg veranderen. Er groeit een mini mensje in je buik. Deze buik gaat ongekend groeien en waarschijnlijk ga je ook veel vocht vasthouden. Ook je hormonen slaan op hol. Stemmingswisselingen en eetbuiten zijn aan de orde van de dag. Niet zo gek dat dit hele proces ontzettend zwaar en vermoeiend kan zijn. Vaak denk je dat als het kind er eenmaal uit is, alles weer terug gaat naar hoe het was. Helaas is dat niet altijd het geval. Ook na je bevalling kan je nog behoorlijk veel last hebben van al deze veranderingen. Zelfs zo erg, dat je er een beetje depressief van wordt. Het kan leiden tot een postnatale depressie.

Symptomen

Een postnatale depressie is een depressie die op komt na de geboorte van je kindje. Het kan zijn dat je je kindje daar de schuld van geeft, maar dat hoeft niet. Er zijn heel veel verschillende symptomen van een postnatale depressie. Voorbeelden zijn je somber voelen, angstig zijn, je leeg voelen, vermoeid zijn en nergens zin in hebben. Een postnatale depressie uit zich niet alleen in je gemoedstoestand, maar kunnen ook lichamelijke klachten geven. Denk bijvoorbeeld aan enorme eetbuien of juist een gebrek aan eetlust, last van huilbuien op de meest gekke momenten en prikkelbaar of agressief reageren op je omgeving.

Hulp zoeken

Het hebben van een postnatale depressie komt vaker voor dan je denkt. Helaas heerst er nog steeds een taboe op, terwijl dat helemaal niet nodig is. In de media lees je alleen de positieve verhalen en hoe verliefd iedereen meteen is op de baby. De negatieve verhalen worden nog te weinig verteld. Daardoor lijkt het dat jij een vreemde eend in de bijt bent, terwijl dat zeker niet het geval is. Herken je een van bovenstaande symptomen en heb je het vermoeden dat je lijdt aan een postnatale depressie? Blijf er dan niet mee rondlopen en zoek hulp. Je kan hulp vragen aan je kraamzus. Zij zien heel veel net bevallen vrouwen en hebben veel ervaring met de gevolgen daarvan. Ook kan je altijd terecht bij je huisarts.