Het nieuwe roken, de e-sigaret

Vroeger was alles beter. Elke keer als ik dat hoor zeggen kan ik de discussie met deze persoon niet uit de weg gaan. Tuurlijk functioneerde het lichaam van dit persoon vroeger beter en waren de normen en waarden van die tijd de normen en waarden waar deze persoon aan gewend is geraakt. Maar ook vroeger werd er al gestolen en gemoord. Ook vroeger waren er lieve en stoute kinderen en discussies die te ver gingen of juist helemaal nergens over gingen. Wanneer er weer eens iemand zucht dat vroeger alles beter was haal ik roken aan als voorbeeld.

Toen was roken nog heel normaal

Inmiddels weten we wel beter, maar vroeger was roken de normaalste zaak van de wereld. Waar je nu een stuk taart krijgt aangeboden op verjaardagen ging er vroeger een schaaltje met sigaren of sigaretten rond. Inmiddels weten we dat roken slecht voor je is en dat je hier verschillende ziektes door kunt oplopen. De prijs van tabak is enorm omhoog gegaan en op elk pakje staat een afschrikkend plaatje. De laatste tijd krijg ik dan als antwoord, nee nu die e-sigaret dat is veel beter. De voorstander zeggen dat de e-sigaret goed voor je is, dat je wel de nicotine binnen krijgt en de gewoonte kunt behouden maar dit zonder de slechte stoffen van het roken kan doen. Mensen die moeite hebben met stoppen met roken raken er niet over uitgepraat. De e-sigaret is top volgens hun en ze zeggen zelfs gezond!

Maar is de e-sigaret wel zo gezond?

Ze raken er in Amerika op het moment niet over uitgepraat. De negatieve gevolgen die deze nieuwe manier van roken heeft op de gezondheid van de mens en de verstrekkende gevolgen voor de maatschappij. Waar er eerst vooral schande werd gesproken van de incidentele ontploffende e-sigaret is het nu juist het product zelf wat het moet ontgelden. Volgens onderzoekers zou dit product nog slechter zijn dan een normale oude sigaret. Voor je een nieuwe pod e-sigaret als navulling van jouw sigaret koopt zou ik mij goed afvragen of je wel zo goed bezig bent!