Heb jij je huisapotheek op orde?

Hoofdpijn, verkoudheid, griep of spijsverteringsproblemen: allemaal zaken waar je bepaald niet op zit te wachten, maar waar bijna iedereen wel een keer mee te maken krijgt. Natuurlijk komt het nooit gelegen, en is het behoorlijk vervelend als je opeens ziek wordt. Je kunt het leed wel iets verzachten door te zorgen dat je huisapotheek goed op orde is.

Huisapotheek

De term ‘huisapotheek’ klinkt wat plechtig, maar hoeft feitelijk niets anders te zijn dan een kistje of kastje waar je veelgebruikte medicijnen bewaart. Op een veilige plek, uiteraard, en niet bereikbaar voor kinderen. 

In je huisapotheek bewaar je medicijnen die je zonder voorschrift van je arts kunt krijgen, en die in vrijwel ieder huishouden wel een keer van pas komen. Een goede pijnstiller bijvoorbeeld, voor momenten waarop je plotseling hoofdpijn of flinke spierpijn hebt. De meest gebruikte keuzes die vrij beschikbaar zijn, zijn paracetamol en ibuprofen. Let wel op, want vrij verkrijgbaar betekent niet dat je deze tabletten zomaar kunt slikken; raadpleeg altijd de bijsluiter en waarschuw een arts als de pijn lang blijft bestaan.

Wat ook niet mag ontbreken in je huisapotheek? Middelen tegen verkoudheid. Niemand heeft zin om met een hoofd vol snot of een hoest als een zeehond nog naar een apotheek of drogist te moeten voor middeltjes die het leed kunnen verzachten. Een goede neusspray, een middel tegen keelpijn en tegen hoest is altijd handig om standaard in huis te hebben.

Ook middelen tegen bijvoorbeeld maagproblemen of misselijkheid en diarree zijn goed om in huis te hebben; ook in dat geval heb je weinig zin om de straat op te moeten en deze nog aan te moeten gaan schaffen. Zorg dat je ze alvast in huis hebt, dat is wel zo prettig.

Opletten

De inhoud van je huisapotheek koop je gemakkelijk bij een drogist of apotheek. Heel handig is het ook om gebruik te maken van een online apotheek, ook op de momenten waarop je je niet helemaal fit voelt. De geneesmiddelen worden dan via de online apotheek gewoon thuisbezorgd, wel zo prettig.

Heb je je huisapotheek eenmaal goed op orde, is het zaak om deze goed bij te houden. Gebruik je er een middel uit, zorg dan dat je dit ook snel weer aanvult, anders heeft het weinig zin. Ook is het altijd goed om minimaal 1 maal per jaar de inhoud even goed door te lopen. Zijn alle verpakkingen nog netjes en intact? Zijn de medicijnen nog niet over de datum? Medicijnen gooi je nooit weg, maar lever je in bij de apotheek, die ze voor je kan vernietigen.