Gehoorverlies, hoe ga je hier mee om?

Stel je merkt dat je gehoor minder wordt. Wat doe jij hieraan? Veel mensen ondernemen niet meteen actie, maar wachten lang totdat zij naar de audicien gaan. En dat is zonde! Want het leven is zoveel mooier als je alle kleine geluidjes meekrijgt: wat dacht jij van fluitende vogeltjes, gesprekken in de trein of de muziek in een café? Dit zijn toch allemaal geluiden die jij niet wil missen? Wacht niet langer en neem contact op met een audicien.

Geleidelijk

Gehoorverlies is een geleidelijk proces. Het gaat niet van de ene op de andere dag, en daardoor hebben veel mensen niet meteen door dat hun gehoor minder wordt. Pas als het gehoorverlies heftigere vormen aanneemt valt het mensen op. Ga eens eerlijk bij jezelf na: hoe goed hoor jij eigenlijk nog? Heb jij afgelopen tijd meer moeite om gesprekken te volgen? Of valt het je op dat je in openbare ruimtes meer moeite moet doen om verschillende geluiden van elkaar te kunnen onderscheiden? Heb jij al meerdere keren het volume van je telefoon of televisie harder gezet, terwijl je dacht dat dit aan het omgevingsgeluid lag? Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat jouw gehoor minder aan het worden is. Vraag bij twijfel ook eens je omgeving: wat is hun indruk van jou en je gehoor? Misschien is het hen al langer opgevallen dat jij minder hoort dan eerder. Dit kan confronterend zijn om te vragen, maar uiteindelijk is het alleen maar behulpzaam.

Audicien

Als je merkt dat je gehoor minder wordt is het tijd om naar de audicien te gaan. Daar hebben de medewerkers de kennis in huis om jou aan een gehoorapparaat te helpen dat goed bij jou past. Elk oor is anders, en iedereen stelt andere eisen aan een gehoorapparaat. Samen met de audicien kun jij een apparaat uitzoeken dat precies aansluit bij jouw manier van leven. Het is ook mogelijk dat je een audicien aan huis inschakelt, zo hoef jij niet zelf naar de winkel toe te gaan. Nog gemakkelijker! Zo kun je rustig en in je eigen omgeving in gesprek gaan met de audicien.

Type gehoorapparaat

Er zijn inmiddels veel verschillende types en soorten gehoorapparaten op de markt. Elk merk en type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ga goed na in welke situaties jij het gehoorapparaat wilt gebruiken, en wat jouw specifieke eisen zijn. Zo kun je een apparaat vinden wat het beste bij jou past. Draagcomfort is belangrijk en het is daarom fijn als je de tijd neemt om een gehoorapparaat te vinden dat helemaal goed zit. Zo zul je er ook het meeste plezier aan beleven.