Een VOG aanvragen

Een nieuwe baan!!


En dan heeft u na lang solliciteren een nieuwe baan gevonden. Of u kunt aan de slag bij een nieuwe stage of vrijwilligerswerk. U hoeft dan alleen nog maar even een aanvraag te doen voor een VOG. In dit artikel leggen we uit wat een VOG is, hoe u deze kunt aanvragen en waarschuwen we u ook voor oplichting met VOG. Ga daarom een VOG aanvragen.

Wat is een VOG?


VOG is de afkorting voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Deze verklaring bewijst dat uw justitieel verleden geen belemmering vormt voor een specifieke taak in de samenleving. Om het even wat makkelijker uit te leggen: als u bijvoorbeeld een strafblad heeft voor winkeldiefstal, dan kan dat problemen geven als u solliciteert op een baan als winkelmedewerker en er wordt een VOG gevraagd. Maar heeft u het VOG nodig bij een sollicitatie als taxichauffeur, dan is de winkeldiefstal niet zo heel erg van belang.
De Verklaring Omtrent het Gedrag is dus eigenlijk een zekerheid voor de werkgever dat u te vertrouwen bent in de functie die u gaat bekleden. Een aantal branches, zoals de kinderopvang stelt het hebben van een VOG zelfs verplicht.
Het is niet zo dat u de VOG slechts eenmaal kan aanvragen en hem daarna keer op keer kan hergebruiken. Vaak moet u om de paar jaar een nieuw VOG overleggen aan uw baas en als u een nieuwe baan krijgt zult u, indien gevraagd door uw baas, een nieuwe aanvraag moeten doen. Heeft u toch strafbare feiten gepleegd, dan tellen deze slechts 4 jaar mee voor een VOG.

De VOG aanvragen


De VOG kunt u op verschillende manieren aanvragen:

  • U kunt uw VOG aanvragen bij de gemeente waar u ingeschreven staat volgens de Basis Registratie Personen, kortweg BRP. U moet een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier inleveren. U dient zich ook te identificeren. Het aanvragen kost zo’n 40 euro, maar voor sommige vrijwilligers is het gratis. U kunt voor meer informatie het beste kijken op de website van uw gemeente.
  • Als uw (toekomstige) werkgever de aanvraag start, kunt u ook via Internet een VOG aanvragen.
  • Als u niet ingeschreven staat in het BRP, dan kunt u alleen een aanvraag indienen bij Justis. Het kan zijn dat u tijdelijk in Nederland werkt of misschien in het buitenland woont. U moet dan een ingevuld en ondertekend formulier opsturen naar Justis. Zij regelen de rest. Ook hier liggen de kosten rond de 40 euro. Als bedrijf kunt u hier ook terecht.

Oplichting


Helaas is de aanvraag voor een VOG ook een bron voor oplichters. Er zijn diverse sites waar je “eenvoudig” een aanvraag kunt indienen. Echter, een online aanvraag moet altijd door uw werkgever gedaan worden. Trap hier dus vooral niet in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *