Een nieuw huis

Ken je dat gevoel? Je hebt 10 jaar geleden je huis gekocht, je gezin is groter geworden en je bent er enigszins op uitgekeken. Maar verhuizen wil je ook niet. Want je kinderen zijn aan hun school gewend, je hebt leuke buren en eigenlijk zit je om veel redenen best goed. Wat doe je dan? Wij hebben gekozen om een serre te bouwen. We hadden een megagrote tuin, dus er kon er best een stukje vanaf. En nu genieten wij ontzettend van onze nieuwe woonkamer met serre. Ik kan het iedereen aanraden!

Waar begin je

Om een serre te laten bouwen moet je huis aan allerlei eisen voldoen. Je kunt namelijk niet zomaar een serre bouwen, want je hebt te maken met wetten en regelgeving. Denk o.a. aan:

  • Vraag na bij je gemeente of er in het bestemmingsplan iets gezegd wordt over de aanbouw van een serre
  • Houd rekening met het feit dat je buren een klacht kunnen indienen als hun zicht weggenomen wordt door de aanbouw van jouw serre
  • De serre moet aan de bestaande woning worden gebouwd.
  • De serre moet op de begane grond zijn.
  • De serre mag niet hoger zijn dan 4 meter.
  • De serre mag niet langer zijn dan 2,5 meter.
  • De serre mag niet aan een monumentaal pand worden gebouwd.
  • De afstand tussen je serre en het openbare groen moet minimaal 1 meter bedragen.

Zo zie je maar, je hebt eerst een hoop uitzoekwerk en rekenwerk te doen.

De juiste beglazing

Wanneer je bovenstaande punten hebt uitgezocht, ga je over naar het uitzoeken van de juiste soort hout en ramen. De serre moet namelijk wel in jouw stijl gemaakt worden. En waar je ook over na moet denken is hoe energiezuinig je wil bouwen. De ramen maken in dit geval een hoop verschil in je energierekening. Ga je voor dubbel glas of HR glas? En ga je dit zelf zetten of laat je het door een glaszetter doen? Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wil! Ik raad je aan om van te voren een budget te bepalen en aan de hand daarvan je keuzes te maken. Wat je wel kunt bedenken is dat je in het geval van duurder glas je initiële investering meer is, maar dit zich terugbetaald door een lagere energierekening. Denk hier dus goed over na! Extra tip: Vaak is het financieel gunstig en ook nog eens duurzamer om een lokale partij het glaswerk te laten leveren en plaatsen.

Zo hebben wij uiteindelijk gekozen HR dubbelglas te laten plaatsen door een glaszetter in Rotterdam. Onze serre kijkt uit op het zuiden waardoor de warmte zich al snel verspreidt door onze woonkamer. Zo kunnen wij zelfs op een zomerse winterdag heerlijk in onze serre zitten, zonder de kachel hoog op te moeten stoken. We willen nooit meer terug!