De voordelen van wonen in een woongroep

Een woongroep is officieel een groep van minimaal drie personen (gezinnen en partners tellen dan niet mee) die samenwonen en die huishoudelijke taken met elkaar delen. Vaak is er sprake van afzonderlijke woningen, maar gedeelde voorzieningen, zoals een keuken, een woonkamer en een tuin. Je behoudt je privacy dus, maar jullie doen bepaalde taken samen. Iedere woongroep is anders en de bewoners bepalen zelf hoe ze daar invulling aan willen geven. Denk jij eraan om op deze manier te gaan wonen? Dan zijn de onderstaande lijsten met voordelen en tips vast handig.

De voordelen van wonen in een woongroep

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar wonen in groepsverband heeft belangrijke voordelen. 

  • Door in een woongroep te wonen ben je vaak financieel beter uit. Je deelt de vaste lasten met elkaar en de huur is vaak lager. Dat is in de huidige tijden met hoge huis- en huurprijzen natuurlijk een groot voordeel.
  • Je woont met anderen, maar je privacy blijft bewaard. Dat betekent dat je samenwoont met mensen die hetzelfde willen als jij en dat er altijd wel iemand beschikbaar is om wat van te lenen of aan te vragen. Maar, als je het nodig hebt, kun je je ook afzonderen en tijd alleen doorbrengen.
  • Wonen in een woongroep is gezelliger. Je bent nooit alleen en door met andere mensen samen te werken kun je van ze leren.

Wat moet je rekening mee houden?

Als de bovenstaande voordelen je aanspreken, dan is het goed mogelijk dat wonen in een woongroep voor jou een uitstekende keuze is. Maar, het is dan altijd verstandig om ook de minder goede punten te bekijken. Wegen deze zwaarder dan de voordelen, dan is deze woonsituatie voor jou mogelijk geen goed idee. Je vindt deze hier op een rijtje.

  • Het is altijd mogelijk dat je met mensen in een woongroep terecht komt waarmee je geen klik hebt. Dat kan conflicten opleveren en dan zit je wel dicht op elkaar. He is dus altijd erg verstandig om de huidige bewoners zelf uit te kiezen of goed te leren kennen voordat je permanent intrekt.
  • Omdat jullie taken en verantwoordelijkheden delen, moeten jullie daar ook gezamenlijke beslissingen over maken. Dat is niet altijd makkelijk, vooral niet als er mensen zijn met verschillende meningen.
  • Ook al behoudt je je privacy, als je in een woongroep woont ben je nooit echt helemaal alleen. Is dat wel een sterke behoefte van je, dan is dit niet de oplossing voor jou.

Wel of niet in groepsverband wonen

Het is uiteindelijk jouw beslissing of deze manier van wonen bij je past. Je kent jezelf vast wel een beetje en bent niet voor niets geïnteresseerd. Ga op bezoek bij verschillende woongroepen, praat met de bewoners en kijk zelf of dit jou enthousiast maakt of niet. Vraag of je het een tijdje mag proberen, voordat je een permanente beslissing maakt. Ben jij vóór, dan is deze manier van wonen nooit saai en zeker niet eenzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *