De mogelijkheden van een TAVI

Laten beginnen bij het toelichten van wat een TAVI precies is. Een TAVI is een behandeling van een aortaklep die defect is. Er wordt met een katheter een aortaklepimplantatie gedaan. En dit zorgt ervoor dat patiƫnten die op leeftijd zijn, weer een actief leven kunnen lijden. En dat zonder last te krijgen van hartproblemen. Met een TAVI hart, kunnen hartklep patiƫnten die een hoger risico lopen vanwege hun leeftijd, deze operatie ook ondergaan.

tavi hart

Wanneer is het van toepassing?

Wanneer je een vernauwde aortaklep hebt, wordt dit een aortaklepstenose genoemd. De oorzaak hiervan is dat de klep gaat verkalken. Dit is dan ook een van de gebreken die het meest voorkomt bij de hartklep. Vaak komt dit voor bij ouderen, maar het kan in principe bij alle leeftijden gebeuren. Het is namelijk zo, dat door jarenlange belasting van de hartklep, dit gaat slijten. Hierdoor is het zo dat het hart harder moet worden om bloed te pompen. En dit kan na verloop van tijd hartfalen tot gevolg hebben. De symptomen hiervan zijn kortademigheid, vermoeidheid, daling in je dagelijkse prestaties en pijn op de borst.

tavi hart

Om te achterhalen of je een afwijking hebt aan de aortaklep, worden er verschillende onderzoeken gedaan. Denk aan bloedonderzoek, een hartfilmpje of MRI-scan. Vervolgens kun je een kliniek opzoeken waar de operatie wordt gedaan. Er zijn verschillende klinieken, een het is aan jou en het ziekenhuis waar dit wordt gedaan. Uiteraard kun je dit allemaal overleggen met je arts, en hoef je hier niet druk om te maken.