De effecten van alcohol op je lichaam

Een lekker drankje is voor veel mensen natuurlijk iets lekkers en brengt een stukje ontspanning met zich mee. Tijdens een feestje, festival of tijdens het eten worden er vaak alcoholische versnaperingen gedronken. Nu is natuurlijk de vraag wat de effecten zijn van alcohol op het lichaam. Deze effecten zijn onder te verdelen in korte en lange termijn effecten. In dit artikel ga ik je vertellen wat de effecten zijn van alcohol op jouw lichaam. Ik ga zowel in op de korte en op de lange termijn effecten. 

Korte termijn effecten van alcohol

Er kan met zekerheid gezegd worden dat alcohol een impact heeft op je lichaam. Wanneer je een slok neemt verdwijnt de vloeistof in je mond en gaat het door via de slokdarm de maag in. Eenmaal in de maag aangekomen wordt het alcohol opgenomen in het bloed. Vervolgens functioneert je bloed als een transportmiddel om het alcohol door je hele lichaam te verspreiden. Op een gegeven moment zal het alcohol je hersenen bereiken en deze verdoven. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het effect van de verdoving zal zijn. Na twee glazen alcohol kan je stemming al merkbaar veranderen en vertraagd je reactievermogen. Wanneer je meer dan twintig glazen drinkt wordt de kans op een blackout aanzienlijk groot. Een paar glazen hiervoor zullen de meeste zintuigen al verdoofd zijn. Uiteindelijk kan het centrale zenuwstelsel zelfs zo sterk verdoofd raken dat het ademhalingscentra verlamd raakt.   

Lange termijn effecten van alcohol

Via het bloed komt het alcohol ook in aanraking met de lever, nieren, alvleesklier en andere nuttige organen. Wanneer je regelmatig te veel drinkt bestaat de kans dat deze organen op lange termijn ernstige en blijvende schade oplopen. Verder verhoogd het regelmatig te veel de kans op ernstige ziektes. Verder heeft alcohol ook effect op je sekshormonen en spieren. De richtlijnen voor het drinken van alcohol worden gezet op ongeveer één normaal glas per avond. Deze hoeveelheid beperkt de schade die alcohol kan aanbrengen. Wel geldt altijd de regel dat helemaal niet drinken beter is voor je gezondheid. Verder is het heel simpel. Hoe vaker je drinkt en hoe meer je drinkt, hoe groter de kans is negatieve effecten op je lichaam. 


Van tijd tot tijd genieten van een alcoholische versnapering is natuurlijk geen probleem. Al helemaal niet wanneer je dit doet tijdens sociale gelegenheden. Mocht jouw alcoholgebruik uit de hand lopen is het tijd om contact op te nemen met de verslavingszorg.