De cognitieve gedragstherapie onder de knie krijgen? Volg een opleiding of cursus

Een van de vormen van de psychotherapie die gericht is op het beïnvloeden van gedachten van cliënten betreft de cognitieve gedragstherapie. Deze soort therapie is bovendien een van de meest effectieve therapieën als het gaat om het bestrijden van psychische stoornissen die relatief vaak voorkomen. We hebben het hier over een therapievorm de bovendien op zowel kinderen als volwassenen kan worden toegepast. Als je interesse hebt in de cognitieve gedragstherapie, dan zou een opleiding of een (opfris)cursus ertoe kunnen leiden dat je dit vak officieel als professional mag uitoefenen.

cognitieve gedragstherapie

De werking van cognitieve gedragstherapie in het kort uitgelegd

Bij de cognitieve gedragstherapie worden psychische problemen bij mensen eerst teruggebracht naar de kern van de problematiek. Hierbij wordt uitgegaan van het simpele feit dat er sprake is van een gebeurtenis, vervolgens van gevoelens en daarna van gedrag. Deze gebeurtenis wordt beschouwd als iets dat vaststaat, en waar dus niet aan valt te ontkomen. Dergelijke gebeurtenissen worden dan ook niet per se vermeden. De gevoelens van cliënten worden echter ontleed en waar mogelijk beïnvloed. Daarmee wordt als het goed is het doel bereikt dat er wenselijk gedrag volgt als gevolg van de gebeurtenis en de gevoelens.

Voor wie is een dergelijke cursus of opleiding bedoeld?

Wanneer je je wilt specialiseren in de cognitieve gedragstherapie kun je kiezen uit diverse basisopleidingen, vervolgopleidingen en opfriscursussen. Deze zijn echter niet allemaal voor iedereen zomaar te volgen. Om een basisopleiding te kunnen volgen is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat je al een masterdiploma hebt in de psychologie of in een ander relevante, verwante richting. Bij een opfriscursus ligt dit uiteraard anders. Deze is bedoeld voor mensen die reeds als cognitief gedragstherapeut zijn afgestudeerd, maar die om welke reden dan ook hun kennis willen opfrissen. Dit kan dus bij een dergelijke cursus die doorgaans een paar dagen in beslag neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *