De 4 meest voorkomende oogklachten tijdens de winter

Tijdens de winter kan je veel meer last krijgen van je ogen. Van schadelijke reflecties van de zon tijdens je wintersportvakantie tot ongemakken als droge ogen: onze ogen hebben het zwaar te verduren in de winter. Wat zijn de meest voorkomende oogklachten?

1)     Droge ogen

Eén van de meest gehoorde oogklachten tijdens de winter zijn droge ogen. De verwarming staat weer hard te loeien, want buiten is het koud. Het resultaat een droge lucht, waardoor je last krijgt van jeukende, droge en geïrriteerde ogen. Draag je lenzen? Dan heb je hier nog meer last van, waardoor het dragen van lenzen steeds vervelender is. Daarom laten steeds meer mensen hun ogen laseren.

2)     Verblinding

Wintersporten is alom geliefd. Lekker in de sneeuw ravotten met een helder zonnetje. Maar aan dat heerlijke zonnetje zitten ook nadelen. Doordat sneeuw de zon reflecteert, kun je last krijgen van je ogen. Sommige effecten zijn direct merkbaar, bijvoorbeeld wanneer je sneeuwblindheid oploopt. Andere effecten zijn meestal niet direct merkbaar, maar zonlicht kan op langere termijn je ogen beschadigen. Beschadigingen die kunnen ontstaan zijn: cataract oftewel staar en maculadegeneratie. Zorg er daarom voor dat je een beschermende bril draagt.

3)     Waterige ogen

Door de kou klagen veel mensen over waterige ogen. Meestal hebben mensen binnenshuis geen last van waterige ogen, maar buiten wel. Om dit te voorkomen kan je een bril dragen die je ogen beschermt tegen de wind. Echter, in sommige gevallen kan het blijven tranen van je oog een teken zijn van een infectie of een verstopping van traankanalen.

4)     Vermoeide ogen

In de winter is er minder zonlicht waardoor sommige dagelijkse taken, zoals lezen en schrijven lastiger gaan dan in de zomer. Dit kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en vermoeide ogen.