Breng orde aan met ordners

Misschien kent u het wel; tijdens het opruimen komt u dozen vol losse belangrijke papieren en documenten tegen. Een diploma, een akte, een rijbewijs; iets wat u al een tijdje kwijt was en nu onverhoopt toevallig tegen het lijf loopt. Zelf ben ik de kasten voor documenten, losse vellen papier, opschrijfboekjes en mappen vol chaotische documenten ook niet vreemd. Onlangs heb ik een paar goede sterke ordners aangeschaft; deze zijn een uitkomst voor mij geweest, voornamelijk vanwege de grootte. Al mijn documenten kan ik nu bij elkaar onderverdelen onder één map. Zo heb ik woningdocumenten zoals huurovereenkomst, huisregels, en garanties op dure meubels zoals mijn vaatwasser en wasmachine, maar ik heb ook een ordner voor mijn persoonlijke documenten zoals mijn paspoort, mijn diploma’s, en mijn belasting administratie.

Als je houdt van rust en overzichtelijkheid, dan heb ik hier wat tips voor je. Breng al je documenten onder in dezelfde soort map, maar label deze duidelijk. Er gaat wel wat tijd in zitten om alle documenten door te spitten; zo kwam ik zelf nog wat oude lidmaatschappen van de sportschool tegen, zowel als een garantie voor een koelkast die ik al tien jaar niet meer heb, en installatie uitleg over computerprogramma’s waarvan ik zeker ben dat ik nooit heb gebruikt. Als je ook het type bent dat alles maar bewaard voor de zekerheid, dan heb je al snel hele dozen vol met onzinnige papieren. Maak tijd vrij om deze even door te gaan; het is het ook waard om de belangrijke en leuke documenten weer te vinden. Zo vond ik een diploma van groep 8 waarop al mijn docenten van de basisschool een lief berichtje voor mij hadden geschreven. Die heb ik natuurlijk bewaard in mijn ordner met persoonlijke documenten en herinneringen!

Ook je post, belastinggegevens, wachtwoorden en andere informatie is slim om goed op te bergen. Heb je wel eens nagedacht over het maken van een overlijdensordner? Klinkt luguber, maar voor je partner is dit erg handig. Maak een map met alle documenten die je partner moet hebben erin voor het geval dat je ineens komt te overlijden. Denk aan wachtwoorden van e-mail, telefoon, zowel als een wilsbeschikking, en mogelijk wat woorden die je wil achterlaten. Ook voor het regelen van een begrafenis is dit handig, zo kun je uitleg geven over hoe je het graag zou willen en hoeven je familie of vrienden niet voor je te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *