Alles wat je moet weten over gaatjes

pexels-andrea-piacquadio-3881325

Misschien ken je het gevoel wel: Je hebt een afspraak bij de tandarts en je weet al bijna zeker dat je deze keer ook weer gaatjes hebt. Het is natuurlijk nooit leuk om gaatjes te hebben. Daarom is het goed om dit te voorkomen. Maar hoe doe je dit en hoe ontstaan gaatjes in de tanden? In deze blog leggen wij het je uit!

Hoe ontstaan gaatjes eigenlijk?

Het eten dat je naar binnen werkt brengt suikers in je mond. Sommige van deze bacteriën zetten suikers om in zuren, deze zuren tasten weer het tandoppervlak aan. Eerst lost dit de bovenste beschermlaag van je tand op. Hierdoor beschadigen je tanden. Wanneer deze bacteriën in je tanden blijven kan dit ook je onderliggende beschermlaag aantasten. Wanneer dit gebeurd ontstaat er een gaatje. Gaatjes komen het vaakst voor in de groeven van je kiezen. Dit wordt namelijk bij het tandenpoetsen vaak vergeten.

Hoe voorkom ik gaatjes?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wat moet je doen om gaatjes te voorkomen? Zoals je misschien wel had gedacht is het goed poetsen van je tanden het belangrijkst voor het voorkomen van gaatjes. Door het goed poetsen van je tanden wordt tandplak verwijderd en dus ook de bacteriën die dit aantasten. Hierdoor wordt de kans op gaatjes een stuk kleiner. Naast het poetsen van je tanden is het ook belangrijk om goed te flossen. Zo bereik je ook de plekken waar je met de tandenborstel niet bij kan.

Het repareren van een gaatje

Wanneer je dan toch een gaatjes hebt opgelopen is het belangrijk om een afspraak te maken met je tandarts. De tandarts heeft vaak veel ervaring met het vullen gaat gaatjes. Een voorbeeld hiervan is de tandarts van Mondaat Regiopraktijk. Het vullen van jouw gaatje zal dus ook geen probleem zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *