6 Tips voor het verdelen van de erfenis

Uitvaart Soest

Wanneer het na de uitvaart in Soest tijd is voor het verdelen van de erfenis, kan dit soms goed uit de hand lopen. Ik denk dat bijna iedereen wel zo’n verhaal kent. Wellicht uit eigen ervaring of anders van vrienden, collega’s of kennissen. Situaties waarbij ruzies ontstaan die soms zelfs leiden tot familieleden die elkaar jaren en jaren niet zien of spreken. Wil jij dit voorkomen en de erfenis verdelen op een rustige manier? Lees dan snel verder.

1. Probeer onterven te vermijden

Onterven is over het algemeen de grootste bron van ruzies en conflicten. Hoewel het gelukkig niet vaak gebeurt, kan het natuurlijk altijd voorkomen. Om vervelende situaties te voorkomen, kun je het beste ten alle tijde proberen te vermijden.

PS. Ben je op zoek naar meer informatie over uitvaartverzorging nabij Baarn? Neem dan gerust contact op met Persoonlijk Afscheid.

2. Maak een eerlijke verdeling wanneer er meerdere kinderen in het spel zijn

Heb je meerdere kinderen over wie je spullen moet verdelen? Zorg dan voor een eerlijke en gelijke behandeling en verdeling. Op deze manier is de verdeling van de erfenis onder de andere kinderen geen aanleiding om over te discussiëren.

3. Schriftelijk vastleggen is heel belangrijk

Wanneer je alles schriftelijk vast laat leggen, verklein je de kans op ruzies. Alles wat dan besproken is, leg je vast. Hierdoor kan men achteraf dan niet meer lastig of moeilijk gaan doen.

4. Bespreek waardevolle spullen vooraf

Heb je een aantal waardevolle spullen? Bespreek deze dan vooraf. Het voelt misschien wat vreemd om hierover te praten terwijl je nog leeft, maar het scheelt een hele hoop. Zo voorkom je namelijk dat er achteraf grote ruzies ontstaan. Loop alle belangrijke spullen bijvoorbeeld met zijn allen na en overleg wie wat graag zou willen hebben. Hetzelfde geldt overigens voor een eventuele woning. Hier ontstaan heel veel vervelende situaties om. Maak dus goede afspraken!

5. Kies een executeur

Ook is het slim een neutrale executeur aan te wijzen. Dit is de persoon die de erfenis regelt en verdeelt. Ook hiermee verklein je de kans op problemen tussen de nabestaanden. Deze komen namelijk alleen langs om het geërfde deel op te halen.

6. Laat partners en schoonfamilies erbuiten

Tijdens het bespreken en verdelen van de erfenis doe je er verstandig aan om partners en schoonfamilie hier niet in te betrekken. Hoe meer mensen er betrokken zijn, hoe ingewikkelder het vaak wordt. Hoe kleiner de groep, hoe minder kans op discussie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *